Thursday, 2 July 2015

Menu buka puasa - kacang pool

Teks: norwani sulikin

Entri 30

Menu ini memang popular di johor. Walaupun saya bukan lah orang johor tetapi memandangkan resepi yang dikongsi difacebook agak mudah maka saya tertarik untuk mencuba. Ini adalah kali pertama saya mencuba resepi ini dan pertama kali saya merasa kacang pool ini. Agak menarik dan sedap.


Resepi kacang pool.

Bahan-bahan.

1 tin kacang foul ( jenama kimball) - dilenyek
1 tin baked bean
250g daging hancur
2 sudu serbuk kari daging
2 sudu serbuk ketumbar
Bawang *
Bawang putih*
Halia*
2 cawan air
Sedikit minyak sapi

Cara-cara
Kisarkan bahan bertanda* dan bancuhkan dengan serbuk kari dan serbuk ketumbar.
Panaskan minyak sapi dan masuk kan bahanyang telah dibancuh tadi hingga garing.
Masukkan daging dan biarkan seketika, masukkan kacang foul dan kacang baked bean. Masuk kan air. 
Masukkan garam,gula dan perasa.
Tunggu hingga sedikit pekat.
Siap.

Hiasan

Bawang merah dipotong dadu
Telur separuh masak
Cili
Roti kopitiam

Nota: kacang foul juga dikenali sebagai kacang parang.

Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment