Wednesday 20 May 2015

RESEPI BISKUT KISMIS

Teks : Norwani Sulikin

Entri 17

kebetulan satu hari yang sangat membosankan dan kismis ada banyak didalam dapur. cuba google untuk mendapatkan resepi yang mudah dan terbaik.

maka tercipta lah. biskut kismis. resepi dari sini






BAHAN-BAHANNYA:

2 cups @ 260gm flour
2 teaspoons baking powder
1/4 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground cinnamon
1 cup @ 210gm light brown sugar
12 teaspoons @ 170gm unsalted butter (softened)
1 large egg
1/4 cup @ 60ml milk
1 teaspoon vanilla essence
1 cup @ 125gm dark raisin + golden raisin
cornflake*
cashew @ almond *

*pilihan untuk diletakkan atau tidak.

CARA-CARANYA:



0) asingkan bahan kering didalam satu bekas lain.
1) preheat oven 190 degree celcius. Alaskan tray menggunakan aluminium foil.
2) gunakan elektrik mixer, campurkan tepung + baking powder + garam + ground cinnamon.. mix sampai sebati ye.





3) kemudian, masukkan pula gula perang, mentega yang dilembutkan, telur ,susu dan vanila esen. pukul selama satu minit.




4) akhir sekali campurkanlah kismis dan yang lain seperti emping jagung atau kekacang untuk menambah rasa. tetapi kismis adalah wajib untuk disi.


  

5) bakar selama 8-10 minit. 


selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment